Nu är det dags att skicka varma kläder och pengar! 
 
Tillsammans med övriga Rotary-klubbar har vi ett gemensamt initiativ för att samla ihop förnödenheter och pengar till behövande i Ukraina.
 
 
Just nu pågår ett upprop med att skicka kläder till Ukraina inför en vinter som kommer berättar Lotta Preijde och Anneli Löfström från Ukraina kommittén.
 
Rotarys klubbar har delvis använt PostNord – där vi kan skicka paket gratis.
 
Flera klubbar har direktkontakt med varandra och stöttar i insamlingen. Behovet skiftar eftersom kriget fortgår och nu väntar en vinter där kläder, skor och mediciner är högt prioriterat. 
 
Då Postnords gratis pakethantering till Ukraina egentligen inte riktar sig till direkta adressater utan till välgörenhetsorganisationer i stort i Ukraina så är det viktigt att ni följer denna rutin:
 

Så här gör du för att skicka kläder utan kostnad!

 
  1. Ladda ner och skriv ut 2 adresslappar >>
  2. Tejpa dom på 2 sidor av paketet, som får väga max 20 kg
  3. Lämna in på PostNords Företagscenter(det är bara de som tar emot dessa paket) 
  4. PostNord sätter också på deras speciella adresslapp på lådan 
Hanteringen är på detta sätt då Postnord inte kan garantera att gratispaket kommer fram till adressaten. Å andra sidan kan man inte garantera det för paket med betald frakt heller då paketen skickas till ett land i krig. Dock är vår erfarenhet att skickade gratispaket kommit fram till adressaten. Det har vi fått bildbevis på från Rotary Kyiv Capital!
 
 

Att skicka pengar

Även pengar går att föra över till de klubbar vi har kontakt med. Vi har nyligen fört över medel till en klubb i Kiev och vet att det fortfarande fungerar mellan bankerna. Det har startats upp en ny insamling till humanitär hjälp och stöd till Ukrainas folk genom Rotary Hjälper och där pengarna skickas direkt till Kiev Rotaryklubb, Rotary Club Kyiv-Capital.
 
Sätt in ditt bidrag på något av Rotary Hjälpers 90-konton:
Bankgiro: 900-2973
PlusGiro: 900 297-3
Swish: 1239002973    
 
OBS skriv UK i meddelandefältet oavsett inbetalningssätt

Läs mer om initiativet

På distriktets webbplats kan du läsa mer om initiativet.