31
mar
2023
Trollhättan
Folkuniversitetet (Kulturhuset)
Garvaregatan 15
Plan 5
Trollhättan,  46130
Sweden

Tema: Den funktionella dumhetens fördelar & fallgropar


Fredagen den 31 mars är det åter dags för Rotary Business Network – ett forum för dialog och utveckling i ett mindre format. Vi träffas mellan klockan 7.30 - 9.00 och vid detta tillfälle är vi hos Mikael NordbergFolkuniversitetet (Kulturhuset) – ingång Garvaregatan 15, plan 5, Trollhättan och inleder som tidigare med en gemensam frukost.

 

Temat för morgonen tar sin avstamp i Dumhetsparadoxen – en bok av Mats Alvesson och André Spicer.  

 

”Delar av vårt arbetsliv och våra organisationer har blivit dumhetsmaskiner. Gång på gång ser vi hur annars begåvade och utbildade personer slutar tänka och håller på med meningslösheter. Självständigt tänkande och integritet får stryka på foten för anpasslighet och värnande om att allt se ska bra ut. Många slutar ställa kritiska frågor och bryr sig inte om de vidare konsekvenserna av sina handlingar. I stället för komplext tänkande får vi urvattnad jargong och specialiserat tunnelseende. Detta kan leda till dåligt fungerande arbetsplatser och fördummade medarbetare och chefer, men paradoxalt också till organisationer där folk är disciplinerade, samstämda, positiva och produktiva, i alla fall på kort sikt.”

 

Mats Alvesson är professor vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Han är en av grundarna av forskningsfältet Critical Management Studies och deltar aktivt i samhällsdebatten om svensk utbildning och andra ämnen. Han har gett ut flera böcker, bland annat Tomhetens triumf och Extra allt!

Du behöver inte ha läst boken för att medverka. För den som önskar finns mycket att läsa eller lyssna på nätet/poddar och nedanstående seminarium: https://fritanke.se/video/seminarium-om-funktionell-dumhet-med-mats-alvesson-och-sanna-rayman/ Hur blir vi medvetna och hur kan vi motverka dumhetsledning?

Platserna är begränsade och vi önskar din anmälan via mail, ulrika.leyon@telia.com, senast den 29 mars. Vi bjuder på kaffe/te – du kan ta egen macka eller så fixar vi en till självkostnadspris, vilket kan meddelas vid anmälan.

Varmt välkommen - vi ser fram emot ett reflekterande samtal och erfarenhetsutbyte!

Nätverkskommittén genom

Ida Willner, Maria Stommendal, Mats Johansson, Lars Wijkmark & Ulrika Leyon Bertilsson