RBN Dialogforum: Dumhetsparadoxen

28 mars 2025 |
||
![]() |
||
|
Tema: Dumhetsparadoxen
– den funktionella dumhetens fördelar och fallgropar
Fredagen den 28 mars är det åter dags för Rotary Business Network – ett forum för dialog och utveckling i ett mindre format. Vi träffas mellan klockan 7.30 - 9.00 hos Kristina Lindh på Högskolan Väst, Gustava Melins Gata 2 i Trollhättan, och inleder som vanligt med en gemensam frukost. Rummet vi ska vara i har rumsnummer I324 och kallas Salamanca samt ligger på våning 3, ingång I.
För exakt två år sedan var Dumhetsparadoxen uppe för diskussion i vårt samtalsforum. Nu, mer än någonsin, förtjänar den att lyftas igen, med nya ingångar och reflektioner.
Dumhetsparadoxen pekar på den moraliska och etiska individuella problematiken som vårt karriärfixerade samhälle har skapat. Vi människor vill gärna uppnå status såsom chefspositioner och höga löner eller bekräftelse i form av beröm och uppskattning på vår arbetsplats. För att nå detta är det inte en självklarhet att det lönar sig att vara intellektuellt smart. I stället kan det vara så att man kanske måste vara smart på så sätt att man följer order, mönster och ger olika personer vad de vill ha. Den människan som kan bemästra detta, dvs ignorera sina egna behov, vad som är rätt och fel samt den egna moralen, kommer troligtvis att kunna klättra högt på sin arbetsplats och inom sin bransch och även kunna sägas att ha uppnått så kallad funktionell dumhet. Det kan alltså finnas både fördelar och fallgropar med funktionell dumhet. Idealet skulle därmed vara att få individer att förstå konceptet funktionell dumhet i syfte att bemästra sitt arbetsliv.
Dumhetsparadoxen och begreppet funktionell dumhet reser bland annat följande frågor: Kan det vara så att dumhetsparadoxen skulle kunna betraktas som en väckarklocka för smarta organisationer och kloka människor att använda sig av? Om så, på vilket sätt?
Kristina Lindh introducerar dagens ämne och i dialogen delar vi erfarenheter och tankar om hur vi i både arbets- och privatliv kan synliggöra och ta steg som gör skillnad.
Platserna är begränsade och vi önskar din anmälan via mail till, ulrika.leyon@telia.com, senast den 21 mars. Frukost till självkostnadspris – meddela om du avstår vid anmälan.
Varmt välkommen - vi ser fram emot en intressant dialog och erfarenhetsutbyte!
Nätverkskommittén genom
Johan Olofsson, Thomas Carlberger, Maria Stommendal, Mats Johansson & Ulrika Leyon Bertilsson